Izdelki za domačo nego novorojenčka

Bodoča mamica že v času nosečnosti razmišlja o vrsti kozmetike, ki jo bo potrebovala za svojega novorojenčka, in seveda tudi o tem, kako bo nega potekala. V poplavi izdelkov, ki jih lahko za domačo nego dojenčka najdete na trgu, ustrezna izbira zagotovo ni preprosta. Najpomembneje pa je, da izbirate med preverjenimi izdelki uveljavljenih proizvajalcev oziroma blagovnih znamk.

Pripravili smo vam splošen seznam izdelkov za nego dojenčka. Čisto na koncu pa vam bomo postregli z nekaj koristnimi nasveti, ki so povezani s previjanjem, umivanjem in kopanjem novorojenčka.

1. Nujne potrebščine za kakovostno nego dojenčka

Za najučinkovitejšo nego vašega novega družinskega člana potrebujete otroško banjico, plastično posodico z dvema umivalnikoma, stojalo z banjico, peno za temenca, zaščitno negovalno obrazno kremo, nežno in pH nevtralno milo, naravno olje za nego kože, mleko za telo in hladilno mazilo za ritko, fiziološko raztopino, vato, bombažne krpice za umivanje.

Potrebujete še 70 % alkohol za čiščenje popkovine v primeru vnetja, škarjice oziroma ščipalke za nohte, krtačko ali glavnik, toplomer, vodni toplomer, sterilne zložence iz gaze, brisačo za nego, aspirator za nosek, krpice za umivanje za enkratno uporabo, vatirane palčke ali bombažne blazinice.

2. Previjanje novorojenčka

Ritko in spolovilo pri previjanju vedno obrišemo z vlažno krpico. Nato nekaj časa počakamo, da se koža posuši in malo zadiha. Predel nato namažemo s kremo za ritko ali pa s hladilnim mazilom ter zamenjamo pleničko.

Trebušček malčka v času previjanja pomasirate s krožnimi gibi s pomočjo naravnega olja, na primer mandljevo olje, ali pa uporabite vetrovno mazilo. Masaža naj poteka v smeri urinega kazalca, in sicer okoli popka.

3. Umivanje novorojenčka

Še preden novorojenčka smete okopati, je potrebno umivanje. To delo opravite vsako jutro – nega in umivanje. Pripravite toplo vodo in tetra krpico.

Dojenčka umijte po obrazu, zgibih, rokicah, nogicah, spolovilu in ritki – točno v tem vrstnem redu. Nato ga obrišite s suho tetra krpico in posebej očistite ušeska. Zgibe po potrebi namažite z mandljevim oljem. Ritko namažite s kremo in zamenjajte pleničko. Nato dojenčka ustrezno oblecite in počešite.

4. Kopanje novorojenčka

Kopanje je praviloma del večerne rutine. V toplo vodo – približno 37 stopinj – kanite nekaj kapljic mandljevega olja. Dojenčka skopajte, zavijte v brisačo in obrišite. Po telesu ga namažite z mandljevim oljem. Če otrok še ni preveč utrujen, mu lahko pomasirate še trebušček.

Otrokovo ritko v večernem času namažite s hladilnim mazilom, primerna je tudi krema; dobro pa se obnese tudi mešanica obojega, še posebej če se mu na ritki pojavi kakšna rdečica. Zavijte ga v pleničko ter ga oblecite. Po potrebi mu postrizite še nohte. Če opazite, da dojenčka v nosku kaj moti, mu ga očistite. V nosek špricnite nekaj fiziološke raztopine. Malo počakajte, nato pa vse skupaj dobro očistite z aspiratorjem za nos.